Asuntolainan kilpailuttaminen

Useimmiten ensimmäinen paikka kysyä lainatarjousta asuntoa varten on oma pankki. Tämä onkin hyvä paikka aloittaa tarjousten kyseleminen, mutta liian monella tämä ensimmäinen tarjous myös otetaan vastaan sitä mitenkään kilpailuttamatta.

Pyydä useampi asuntolaina tarjous

Voit aloittaa tarjousten pyytämisen nykyisestä pankista, mutta tämän jälkeen sinun kannattaa pyytää tarjous myös kaikilta muilta pankeilta. Hieman tässä joutuu harjoittamaan istumalihaksia, sillä melkeinpä kaikki pankit varaavat sinulle ajan lainaneuvotteluun ja joudut selittämään tilanteesi jokaiselle erikseen.

Useampi asuntolaina tarjous vastaanotettu

Kun olet saanut jokaiselta pankilta tarjouksen, on aika aloittaa tarjousten vertailu. Pelkällä marginaalilla ja viitekorolla vertailu on usein vaikeaa, sillä eri pankeilla lainanottaja joutuu maksamaan myös muita, piilotettuja kuluja. Esimerkiksi Aktialla lainanottaja joutuu ottamaan jonkun kk veloitteisen lainanhoitopaketin. Paketti sisältää erilaisia vakuutuksia sekä muita, lainanottajalle hyödyttömiä tuotteita. Käytännössä tämä paketti vain nostaa lainan hintaa.

Kun olet saanut huomioitua kaikki mahdolliset piilotetut kulut ja valittua parhaan / parhaat lainanantaja ehdokkaat, on aika tehdä toinen kierros. Kyllä, älä vielä ryntää parhaimpaan vaihtoehtoon tekemään lainasopimusta, vaan aloita uusi kierros kaikkien pankkien kanssa. Useimmissa tapauksissa pankit venyvät ja antavat sinulle uuden, ensimmäistä tarjousta paremman asuntolaina tarjouksen. Näin ollen toisen kierroksen jälkeen tilanne voi vielä kääntyä päälaelleen, ja ensimmäisen kierroksen paras asuntolaina tarjous jäädä viimeiseksi toisen kierroksen jälkeen.

Vanhan asuntolainan kilpailuttamien

Koska pankkien antamat marginaalit elävät voi olla mahdollista, että viisi vuotta sitten otettu laina olisi mahdollista saada nyt halvempaan hintaan. Näin ollen asuntolainaa voi kilpailuttaa käytännössä koko laina-aikana. Taloussanomien julkaiseman uutisen mukaan, vuosien 2012-2015 välillä lainan hakeneen kannattaa nyt miettiä asuntolainan kilpailuttamista.

Vanhan asuntolainan kilpailuttaminen toimii samalla tavalla kuin uudenkin asuntolainan kilpailuttaminen. Pyydä useampi tarjous ja tee toinen kierros ensimmäisen tarjouspyyntökierroksen jälkeen.