Mikä on euribor

Euribor eli Euro Interbank Offered Rate on viitekorko, joka on käytössä koko euroalueella. Kyseessä on siis euroalueen rahamarkkinoiden yhteinen viitekorko. Euribor on useimmiten käytössä asuntolainoissa, mitkä lähestulkoon aina sidotaan johonkin viitekorkoon. Koska laina on sidottu vaihtuvaan korkoon, käytetään lainasta nimitystä vaihtuvakorkoinen laina.

Lainanottaja pystyy valitsemaan minkä Euribor koron ottaa. Yleisimmät pankkien tarjoamat Euribor korot ovat seuravat:

  • Euribor 1kk
  • Euribor 3kk
  • Euribor 6kk
  • Euribor 12kk

Edellä mainitut ovat pankkien useimmin tarjoavat vaihtoehdot asiakkaille. Erikoisasiakkaat voivat saada jopa yhden päivänkin Euribor koron. Tämä kuitenkin edellyttää jo melkoisen hyvää suhdettaa pankkiin sekä paksua lompakkoa mitä ei kuitenkaan jokaiselta Laina apu -lukijalta löydy.

Mitä tarkoittaa kk Euribor koron perässä?

Edellä esiteltiin lainanantajien useimmiten tarjoamat Euribor viitekorot. Mutta mitä tuo kk määrä koron perässä oikein tarkoittaa? Käytännössä tämä lukuu kertoo sen, miten usein korkoprosentti tarkistetaan, eli miten usein viitekorko tarkistetaan. Euribor 1kk viitekorossa korko tarkistetaan kerran kuussa, joten korkoprosentti voi muuttuua joka kuukausi. Vastaavasti 12kk vaihtoehdossa viitekorko tarkistetaan vain kerran vuodessa, joten korko vaihtuu vain kerran vuodessa.

Mikä on paras Euribor viitekorko?

Mitä lähempänä reaaliaikaa viitekorko on, sitä parempi vaihtoehto se on lainanottajalle. Tämän voi jo helposti päätellä siitä, että pankit eivät edes tarjoa tätä vaihtoehto suurimmalle osalle asiakkaista. Useimmille asiakkaille saatetaan vain tarjota 6kk tai 12kk Euriboria. Vaikka pankkivirkailija voikin sanoa, että viitekoroissa ei ole suuria eroja, se ei pidä paikkaansa. Tässä on vielä hyvä muistaa se, että pankin mielipide ei ole täysin puolueellinen, sillä pankeilla, kuten muillakin voittoa tavoittevilla yhtiöillä on yksi tavoite ylitse muiden. Tehdä mahdollisimman paljon rahaa / voittoa osakkeenomistajalle.

Myös viitekorkojen historiaa tarkastelemalla voidaan todeta, että Euribor 12kk on lainanottajalle se huonoin vaihtoehto. Historia ei tietenkään ole mikään tae tulevasta, mutta on kuitenkin huomioitava, että historiaan ei ole vaikuttanut pelkkä sattuma. Jos viitekorko tarkistetaan 12 kertaa vuodessa yhden sijaan, on se aina paljon tarkempana todellisuutta.

Miten Euribor korkoprosentti määräytyy?

Nopea vastaus on Euroopan pankit, sillä korkoprosentti määräytyy pankkien välisillä sopimuksulla. Tähän kuitenkin vaikuttaa sekä kysyntä että tarjonta ja monet muut asiat. Ekonominen kasvu ja inflaatio. Lisätietoja voi käydä lukemassa Euribor Rates - sivulta (Englannin kielinen).