Säästäminen vai lainan maksaminen - Kumpi kannattaa?

Yksi pitkäaikaisia kysymyksiä oman talouden asioissa on säästäminen vs lainan maksaminen. Yksinkertaisesti ajateltuna voisi helposti päätyä johtopäätökseen, että laina kannattaa maksaa ensin pois. Tämä ei kuitenkaan läheskään aina pidä paikkaansa.

Säästämisen tuotot ja lainan korko

Riippuen siitä, miten paljon säästöt tuottavat voidaan päätellä miten kannattaa toimia. Tähän ei ole siis mitään yksiselitteistä ratkaisua, vaan aina pitää itse laskea miten eri vaihtoehdot tuottavat tai kuluttavat.

Kulutusluotto

Jos lainasi on kulutusluottoa ja säästöt lepäävät pankin tavallisella säästötilillä ei asiaa kannata kovin pitkää miettiä. Kulutusluottojen korot ovat suuret ja tavallisella säästötilillä tuotot ovat pienet. Tässä tilanteessa laina kannattaa aina maksaa ensin.

Asuntolaina

Ainakin toistaiseksi asuntolainojen korot ovat olleet varsin matalalla tasolla. Tästä johtuen asuntolainan on helposti voitettavissa sijoitusmarkkinoilla. Noin 10 prosentin suuruiseen tuottoon pääseminen ei mikään mahdoton temppu. Tässä tilanteessa ei tarvitse olla mikään matematiikko tajutakseen, että lainaa ei ole mikään kiire maksaa takaisin koska säästöön sijoitetttu raha tuottaa erittäin hyvin.